Yoga en meditatie

YOGA & meditatie

Wat is yoga? Het woord yoga komt voort uit het Sanskriet. Het is ontstaan in India, en betekent “verbinden”. Hierin kun je denken aan het verbinden van lichaam en geest door middel van de ademhaling. Yoga beoefen je op de mat en in het dagelijks leven, en heeft veel voordelen. Door yoga te beoefenen ontwikkel je onder andere meer lichaamsbewustzijn. Er zijn veel verschillende soorten yoga. De meest voorkomende vorm die in het westen beoefend wordt is Hatha yoga. De yogalessen die ik kan aanbieden zijn Hatha, Yin en Nidra yoga.

 

Video afspelen

HATHA YOGA

Een dynamische vorm van yoga waarbij je in-en ontspanning inzet (yin/yang). Doordat je krachtige en ontspannende houdingen combineert, ontwikkel je meer stabiliteit, flexibiliteit en ruimte in je lichaam. Je traint de (houdings)spieren, verbetert de beweeglijkheid van je gewrichten en stimuleert je zenuwstelsel en de ingewanden. Door de focus bij je ademhaling te houden, kalmeer je je geest. Het kan je helpen naar binnen te keren wanneer je daar behoefte aan hebt en het houdt je lichaam gezond!

 

YIN YOGA

Yin yoga is een meer statische vorm van yoga en de houdingen zijn voornamelijk laag op de mat. Bij yin yoga wordt een houding/lichaamspositie ingesproken en hierna blijf je langer in eenzelfde houding. Hierdoor wordt het bindweefsel, de dieper gelegen spieren en de gewrichten aangesproken. Door ook hier de focus bij de ademhaling te houden train je de geest en kan je meer ruimte gaan ervaren in het lichaam. De nadruk ligt voornamelijk op de uitademing, waarin je spanning en stress kan loslaten. Hierdoor wordt je para-sympathische zenuwstelsel gestimuleerd die zorgt voor diepe ontspanning.

 

NIDRA YOGA

Nidra yoga is een hele ontspannen vorm van yoga. Het woord Nidra betekent in het Sanskriet “slaap”. Het hoeft niet letterlijk te betekenen dat je tijdens een nidra les in slaap valt, maar worden alle stadia van het bewustzijn onderzocht; van diepe slaap en dromen tot wakker zijn.

Je wordt meegenomen door middel van een geleide meditatie die zorgt voor zowel lichamelijke als emotionele ontspanning, herstel en helderheid. Tijdens een sessie breng je al rustend balans en neutraliteit in zowel lichaam, geest en ziel door te werken met sensaties, ademhaling, emoties, gedachten en verbeelding. Ook bij deze vorm van yoga wordt voornamelijk het para-sympathische zenuwstelsel aangesproken.

 

BEWUSTWORDING

Je kunt de yoga mat gebruiken als spiegel om te kijken hoe je met jezelf en situaties om gaat. Wat doe je als je in een houding staat en je komt weerstand tegen? Ga je forceren om dieper in de houding te komen (vechten, prestatie), of merk je dat je geneigd bent uit de houding te komen omdat je weerstand voelt (vluchten), of, kun je diep ademhalen en observeren wat die weerstand met je doet? Door zonder oordeel te kijken naar wat bepaalde gevoelens in je oproepen krijg je meer inzicht in hoe je reageert en omgaat met bepaalde situaties die je tegenkomt in het dagelijks leven.

Yoga is voor iedereen. Elk lichaam is anders. Veel mensen denken dat je flexibel moet zijn om yoga te beoefenen. Juist dóór het beoefenen van yoga wordt je lichaam flexibeler en krijg je meer ruimte in je lijf.

Kom je ook eens ervaren?

 

 

MEDITATIE

Het beoefenen van meditatie heeft veel voordelen. Het kan je helpen helderheid en focus te krijgen. Het is een manier om naar binnen te keren, de concentratie te verhogen, een beter inzicht te krijgen over je gedachten en patronen en om rust in jezelf te vinden.

Door het beoefenen van het focussen op de ademhaling, krijgen we inzicht in hoe onze gedachten zijn eigen weg gaan. Wanneer je je realiseert dat je gedachten vanzelf weer aan de haal gaan ontstaat inzicht. “De ziener is thuis in zichzelf” (Patanjali). Door dit simpelweg op te merken en met zachtheid terug te keren naar de ademhaling, kun je leren de gedachten te laten voor wat ze zijn. Je leert je geest te kalmeren en deze zo als het ware te temmen. Je krijgt een beter beeld van hoe prikkels bij je binnenkomen en je kunt leren om te kiezen hier anders mee om te gaan of anders op te reageren. Hierdoor word je steeds beter in het loslaten van gedachten en emoties.


Mediteren kun je leren!

 

KELSEY KLUIJTMANS YOGADOCENT

 

Bij Yogacollege Tilburg heb ik verschillende yoga opleidingen afgerond, waaronder de Hatha yoga, Yin yoga en Nidra yoga. Deze zijn gecertificeerd door Yoga Alliance en de Yoga Alliance Professional UK. Ik ben dankbaar dat ik bij Yogacollege Tilburg zo veel heb mogen leren!

 

Momenteel geeft ik vaste lessen bij Welcome Home Thuishaven. Kijk voor het actuele aanbod in mijn agenda. Je wordt dan doorverwezen naar de website van Welcome Home.